Onder veel jonge kinderen komt een vitamine D tekort voor. We spreken van een tekort van 32% onder Nederlandse kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar. Bij 5% was er sprake van een ernstig vitamine D tekort. Deze conclusie is getrokken door de Nederlandse kiDs-studie. Er is onderzoek gedaan bij 150 kinderen. Zij kwamen langs bij een consultatiebureau in de regio Utrecht. Door de onderzoekers werd er gekeken naar meerdere factoren die invloed kunnen hebben op een vitamine D. Denk hierbij aan blootstelling aan zonlicht, huidskleur, gewicht, ziekte, gebruik van vitamine D supplementen en verrijkte voeding.
Verschillende invloeden voor vitamine D tekort
Een vitamine D tekort kan door verschillende invloeden veroorzaakt worden. Zo was aan het eind van de winter een tekort aan vitamine D te vinden bij 32% van de kinderen, terwijl dat aan het eind van de zomer slechts 2% was. Niet alleen het seizoen speelt een rol, want ook de leeftijd van de kinderen heeft invloed. Een tekort van vitamine D kwam voornamelijk voor bij kinderen tussen de 2 en de 4 jaar. Dit kwam maar liefst 3,5 keer vaker voor dan bij kinderen onder de 2 jaar. Kinderen vanaf 2 jaar blijken minder vaak vitamine D binnen te krijgen uit verrijkte voeding of supplementen. Daarnaast hadden kinderen met een hoger gewicht sneller last van een tekort van vitamine D. Maar liefst 60% van de kinderen met een hoger gewicht hadden namelijk te maken met een tekort.
Overheidsadvies werd onvoldoende opgevolgd
Uit onderzoek blijkt dat het advies van de overheid niet goed op is gevolgd. Er werd geadviseerd om het gehele jaar extra vitamine D te slikken voor kinderen tussen de 0 en de 4 jaar. Slechts 33% van de kinderen slikte een vitamine D supplement met 10 microgram vitamine D. 36% slikte geen enkele vorm van supplementen. Denk hierbij aan multivitamine, zuigelingenmelk of peutermelk met vitamine D.
Vitamine D tekort kan leiden tot middenoorontsteking
Het te weinig binnenkrijgen van vitamine D kan leiden tot vermoeidheid en een minder goede weerstand. Zo zal het lichaam sneller vatbaar zijn voor infecties, zoals oorontsteking. Bij kinderen met een vitamine D tekort kwam een middenoorontsteking 2,7 keer vaker voor dan bij kinderen zonder een te kort aan vitamine D.
Conclusie
We kunnen concluderen dat een derde van de Nederlandse jonge kinderen aan het eind van de winter te maken krijgt met een vitamine D tekort. Om een vitamine D tekort te kunnen voorkomen wordt er aangeraden om kinderen tussen de 0 en de 4 jaar vitamine D suppletie te geven. Daarnaast is voldoende blootstelling aan zonlicht ook belangrijk en een verrijkte voeding mag ook niet vergeten worden.