Groente zijn het ideale voorbeeld van een gezonde voeding. Er wordt geadviseerd dagelijks genoeg groente te eten om een zo gezond mogelijke voeding aan te houden. Toch zien we steeds vaker dat er aan groente suikers worden toegevoegd. Maar liefst 46% van de groente wordt gesuikerd door de voedingsindustrie. Door een onderzoek van Foodwatch is gebleken dat maar liefst 79 van de 170 blikken en potten groenten van de 4 grootste supermarkten toegevoegde suikers bevatten.
Tips voor de consument
Wil je zo min mogelijk gesuikerde groente eten? Kijk dan goed naar de ingrediënten wat op de verpakking staat. Je kunt het beste kiezen voor groente zonder toegevoegde suikers en zonder toegevoegd zout. Voornamelijk doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners hadden veel toegevoegde suikers. Het suikergehalte bij rode kool was het hoogst. Rode kool bevat maar liefst 10 gram suiker per 100 gram. Als je de aanbevolen hoeveelheid suiker aanneemt van 250 gram per dag, zal je 25 gram per dag aan suikers binnen krijgen. Dat staat gelijk aan 6 suikerklontjes. Sperziebonen, champignons, spinazie, boerenkool en de meeste asperges bleken geen toegevoegde suikers te hebben.
Wie denkt dat het beter is om te kiezen voor biologische conserven zit er naast. Maar liefst 6 van de 11 biologische groenten bleken ook toegevoegde suikers te bevatten, waaronder rietsuiker en honing. Het gaat hierbij om biologische bieten, doperwten en worteltjes.